One like should be enough: your own!
We zijn allemaal druk bezig met social media: posten wat je doet, wat je aan hebt, waar je bent en vooral met wie…en dan kijken hoeveel likes je krijgt. We doen het bijna allemaal en het is best leuk en spannend, maar op den duur sluipt er vaak een gevoel van onbehagen in. Likes moeten meer likes worden en wat als een post niet genoeg wordt geliked.
Was de post dan niet leuk genoeg?
Of was jij niet leuk genoeg?
De kans bestaat dat je je zelfbeeld beetje bij beetje gaat bepalen op basis van de likes die je krijgt van anderen en dat is niet goed voor je zelfvertrouwen.
Wat is dat eigenlijk: zelfvertrouwen?
Het woord zegt het al: vertrouwen in jezelf. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen: het vertrouwen dat je hebt om zelfstandig taken uit te voeren, uitdagingen aan te gaan en hindernissen in het leven te nemen (klein en groot).
In de positieve psychologie is zelfvertrouwen een balans tussen vaardigheid en waardigheid.
Een vaardigheid betekent dat je het kan trainen. Het idee is dat door te oefenen, je een taak beter kan uitvoeren en dat dat je meer zelfvertrouwen geeft. Je weet dan dat je iets goed kan en twijfelt daar niet over.
Waardigheid betekent dat je jezelf waardevol vindt, met of zonder prestatie, met of zonder likes. Je zelfbeeld. Jezelf accepteren zoals je bent en dat waarderen, is dus ook belangrijk bij het verkrijgen- behouden – vergroten van zelfvertrouwen.
Trainen van zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen kan je dus trainen (als vaardigheid) en leren waarderen als vorm van waardigheid (zelfbeeld). Zelfvertrouwen ontstaat in de kindertijd. Factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling zijn persoonlijkheid, mate van succes beleving, maar ook sociale omgeving. Er zijn verschillende oorzaken waarom je zelfvertrouwen niet volledig is ontwikkeld. Was het gebrek aan training en beloning of is je zelfbeeld aangetast?
In ieder geval werkt social media op beide factoren in. En als je denkt: ‘hm, hoe zit dat bij mij?’, houd dan eens een week je bewegingen op social media in de gaten. En kijk wat likes met je doen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!